Aeropress jest to urządzenie wykonane z poliwęglanu służące do zaparzania naparu zbliżonego do espresso. Został on skonstruowany w 2005r. przez Amerykanina Alana Adlera. W tej metodzie parzenia wykorzystywane jest ciśnienie w efekcie powstaje dobra, lekko kwaskowata dość mocna, ale jednocześnie łagodna kawa. Proces parzenia przy pomocy Aeropressu jest krótki. Metoda ta jest jedną z najlepszych i najdokładniejszych „alternatyw” dzięki dowolności mielenia kawy.
Krok po kroku instrukcja przygotowania kawy w Aeropressie:
Umieść papierowy filtr w wieczku Aeropressu i przelej go gorącą wodą. Użyta woda ma dwie funkcje: umożliwia to by filtr dobrze przylegał do sitka i nagrzewa naczynie w którym będzie zaparzona kawa.
Odważ 17g swojej ulubionej kawy
Zmiel przygotowaną kawę. Przy tej metodzie młynek ustaw na średnie mielenie. Kawa powinna być zmielona grubiej niż do espresso, a drobniej niż do French Pressu.
Wsyp kawę do cylindra i zalej ją wodą o temperaturze 92ᵒC. Ilość wody powinna być co najmniej dwukrotnością odważonej kawy(np. do 17g kawy użyj ok 40g wody).
Przemieszaj napar i odczekaj 30 sekund.
Wlej wodę do pełna i delikatnie przemieszaj.
Zakręć dokładnie wieczko i wypuść powietrze.
Ostrożnie, ale zdecydowanie odwróć Aeropress, oprzyj na brzegach naczynia i przeciśnij napar. Nacisk na tłoczek powinien być delikatny, ale płynny.
Ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy Blue Orca Coffee