Parzenie w Aeropressie

Aeropress jest to urządzenie wykonane z poliwęglanu służące do zaparzania naparu zbliżonego do espresso. Został on skonstruowany w 2005r. przez Amerykanina Alana Adlera. W tej metodzie parzenia wykorzystywane jest ciśnienie w efekcie powstaje dobra, lekko kwaskowata dość mocna, ale jednocześnie łagodna kawa. Proces parzenia przy pomocy Aeropressu jest krótki. Metoda ta jest jedną z najlepszych i najdokładniejszych „alternatyw” dzięki dowolności mielenia kawy.

Krok po kroku instrukcja przygotowania kawy w Aeropressie:

Krok 1:

Umieść papierowy filtr w wieczku Aeropressu i przelej go gorącą wodą. Użyta woda ma dwie funkcje: umożliwia to by filtr dobrze przylegał do sitka i nagrzewa naczynie w którym będzie zaparzona kawa.


 

Krok 2:

Odważ 17g swojej ulubionej kawy


Krok 3:

Zmiel przygotowaną kawę. Przy tej metodzie młynek ustaw na średnie mielenie. Kawa powinna być zmielona grubiej niż do espresso, a drobniej niż do French Pressu.


Krok 4:

Wsyp kawę do cylindra i zalej ją wodą o temperaturze 92ᵒC. Ilość wody powinna być co najmniej dwukrotnością odważonej kawy(np. do 17g kawy użyj ok 40g wody).


Krok 5:

Przemieszaj napar i odczekaj 30 sekund.


Krok 6:

Wlej wodę do pełna i delikatnie przemieszaj.


Krok 7:

Zakręć dokładnie wieczko i wypuść powietrze.


Krok 8:

Ostrożnie, ale zdecydowanie odwróć Aeropress, oprzyj na brzegach naczynia i przeciśnij napar. Nacisk na tłoczek powinien być delikatny, ale płynny.



Krok 9:

Ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy Blue Orca Coffee