Parzenie w Chemexie

Kultowy zaparzacz Chemex został stworzony przez Petera Schlumbohma w 1940r i dzięki swojej unikatowości jego design pozostał niezmienny do dnia dzisiejszego. Używając Chemexa do parzenia kawy możemy mieć pełną kontrolę nad stopniem zaparzania, a sposób ten pozwala wyciągnąć złożoność i subtelność, a w szczególności wysoką jakość nawet jasno palonej kawy.

 

Krok 1:

Umieść filtr w Chemexie i przelej go gorącą wodą. Następnie ją wylej.




Krok 2:

Odważ swoją ulubioną kawę w proporcjach 6g na 100ml wody


 

Krok 3:

Zmiel przygotowaną kawę. Przy tej metodzie młynek powinien być ustawiony na średnie mielenie. Kawa wyglądem powinna przypominać sól stołową, nie proszek.


 

Krok 4:

Wsyp kawę do filtra i zalej ją niewielką ilością wody by nastąpiła preinfuzja. Odczekaj 30-45 sekund tak aby kawa wchłonęła wodę i napęczniała.


 

Krok 5:

Zalewaj kawę od środka wolnymi okrężnymi ruchami używając połowy docelowej porcji wody.


 

Krok 6:

Gdy poziom wody nieco opdadnie pozostałą ilość rozlewaj dzieląc na 2-3 uzupełnienia. Cały proces parzenia powinien trwać 3-4 minuty.


 

Krok 7:

Obniż temperaturę kawy przelewając ją do innego naczynia, w ten sposób kawa się napowietrza i uwalnia swoje aromaty.

Krok 8:

Ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy Blue Orca Coffee

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.