Jest metodą przelewową i można ją określić "królową" alternatywnych metod parzenia kawy. Za pomocą Hario V60 powstaje pyszna, lekka kawa o rześkim smaku. Mamy tutaj pełną kontrolę nad procesem parzenia oraz nad mocą i body naparu. W tej metodzie parzenia decydującą rolę odgrywa sposób w jaki dodaje się wody. Do zalewania kawy nie można użyć standardowego czajnika, ponieważ trudno jest zapanować nad strumieniem wody. W tym celu używa się specjalnych czajników z cienką wylewką. Jeżeli kawa jest parzona w ten sposób mają na jej smak mają wpływ trzy różne zasady. Pierwsza z nich to mielenie kawy. Druga to całkowita długość ekstrakcji, a trzecia – ilość kawy( Im więcej kawy tym dłuższy czas ekstrakcji – długość parzenia reguluj grubością zmielenia kawy).
Krok po kroku instrukcja przygotowania kawy w Hario Drip V60:
Krok 1:
Umieść papierowy filtr w dripperze i przelej ją gorącą wodą
Krok 2:
Odważ swoją ulubioną kawę w proporcjach 6-7g na 100ml wody
Krok 3:
Zmiel przygotowaną kawę. Przy tej metodzie młynek powinien być ustawiony na średnie mielenie. Kawa wyglądem powinna przypominać sól stołową.
Krok 4:
Wylej wodę, wsyp kawę do drippera i zalej ją wodą o temperaturze 92-95ᵒC, nie może spaść poniżej 90⁰C. Ilość wody powinna być co najmniej dwukrotnością odważonej kawy (np. do 17g kawy użyj ok 40g wody).
Krok 5:
Dokładnie zalej zmielone ziarna i odczekaj 30 sekund, (preinfuzjia).
Krok 6:
Zalewaj kawę od środka wolnymi okrężnymi ruchami dzieląc ustaloną porcję wody na 3-4 dolania.
Krok 7:
Gdy wykorzystałeś już całą wodę odczekaj jeszcze ok 30 sekund, aż cała kawa spłynie.
Krok 8:
Odstaw dripper i ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy Blue Orca Coffee