Parzenie we French Pressie

French Press w baristycznych źródłach występuje pod różnymi nazwami tj. praska, tłoczek, plunger, press pot czy np. kafetiera. Różnorodność nazewnictwa może mieć związek z historią tego urządzenia do parzenia kawy. Pierwotnie French Press został opatentowany w Paryżu w połowie XIX w. natomiast jego obecna forma została stworzona przez mediolańską firmę pod koniec lat dwudziestych XX w. Metoda parzenia kawy z French Press jest prosta i niedroga, a urządzenie łatwo utrzymać w czystości. Dzięki temu zyskuje coraz więcej zwolenników. Kawa, która powstaje w tym procesie jest aromatyczna, intensywna, gęsta i ciężka, ale to wpływa na wyjątkowość jej walorów smakowych. Podobnie jak w każdej alternatywnej metodzie, diabeł i tutaj tkwi w szczegółach, aby uzyskać najlepszą esencję pozbawioną goryczy i „kredowości”, po zaparzeniu kawę należy przelać z French Pressa do innego naczynia.

Krok 1:

Nalej gorącej wody do French Pressa, żeby mógł się nagrzać.

Krok 2:

Odważ swoją ulubioną jasno lub średnio paloną kawę w proporcjach 6-7g na 100ml wody

Krok 3:

Zmiel przygotowaną kawę. Przy tej metodzie młynek powinien być ustawiony na średnie mielenie. Kawa wyglądem powinna przypominać kryształki cukru.

Krok 4:

Wylej wodę z French Pressa i wsyp do niego zmieloną kawę.

Krok 5:

Zalej równomiernie kawę wodą o temperaturze 95-96ᵒC.


Krok 6:

Odczekaj 4-6 min i przemieszaj kożuch, który powstał na powierzchni naparu.



Krok 7:

Odczekaj kolejne 4-6 min, a następnie zacznij delikatnie i powoli wciskać tłok French Pressa


Krok 8:

Przelej kawę do filiżanek i ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy Blue Orca Coffee

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.