Chemex
Chemex opis
Kultowy
zaparzacz Chemex został stworzony przez Petera Schlumbohma w 1940r i dzięki swojej unikatowości
jego design pozostał niezmienny do dnia dzisiejszego. Używając Chemexa do parzenia kawy możemy mieć
pełną kontrolę nad stopniem zaparzania, a sposób ten pozwala wyciągnąć
złożoność i subtelność, a w szczególności wysoką jakość nawet jasno palonej
kawy.
Krok po
kroku instrukcja przygotowania kawy w Chemexie:
Krok 1:
Umieść filtr w Chemexie i przelej go gorącą wodą. Następnie ją wylej.
Krok 2:
Odważ swoją ulubioną kawę w proporcjach 6g na 100ml wody
Krok 3:
Zmiel przygotowaną kawę. Przy tej metodzie młynek powinien być ustawiony na średnie mielenie. Kawa wyglądem powinna przypominać sól stołową, nie proszek.
Krok 4:
Wsyp kawę do filtra i zalej ją niewielką ilością wody by nastąpiła preinfuzja. Odczekaj 30-45 sekund tak aby kawa wchłonęła wodę i napęczniała.
Krok 5:
Zalewaj kawę od środka wolnymi okrężnymi ruchami używając połowy docelowej porcji wody.
Krok 6:
Gdy poziom wody nieco opdadnie pozostałą ilość rozlewaj dzieląc na 2-3 uzupełnienia. Cały proces parzenia powinien trwać 3-4 minuty.
Krok 7:
Obniż
temperaturę kawy przelewając ją do innego naczynia, w ten sposób kawa się
napowietrza i uwalnia swoje aromaty.
Krok 8:
Ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy Blue Orca Coffee